Thursday, May 27, 2010

Boc: pensiile sub 350 lei nu vor fi micsorate

Am auzit azi la radio cum ca actele normative privind reducerea salariilor si a pensiilor vor trece in prima lectura prin Guvern, apoi vor fi trimise la CES pentru avizare, dupa care vor ajunge in Parlament.

Premierul a anuntat ca salariile sub 600 de lei si pensiile sub 350 de lei nu vor fi afectate de scaderi. Deci sa inteleg ca salariile buegtarilor care castiga 650 RON vor fi afectate cu o scadere de 162 RON ? Incercati sa traiti cu 600 de RON pe luna. De pensionari nici nu mai zic nimic ca ma apuca mila, cand stiu cazuri de pensionari care dupa zeci de ani de munca primesc o pensie de nimica, in timp ce alesii nostrii au la locul de munca niste facilitati si un lux care numa pe la Goldman Sachs mai vezi. P.S: Goldman Sachs are profituri de miliarde de dolari. Noi, in schimb,... avem datorii

Rusinos !

Diverta intra in insolventa


Am aflat astazi ca una din companiile de carti de la care mai fac cumparaturi a intrat in insolventa ! Compania in cauza este Diverta, membra a grupului RTC Holding. Casa de Insolventa Transilvania se va ocupa de inceputurile procesului de insolventa. Maine vom afla si datoriile acumulate de companie, desi din datele publice reiese ca Diverta are un credit de peste un milion de euro de la Alpha Bank care a fost insa achitat.

Diverta a incheiat anul 2009 cu vanzari de 30 de milioane de euro, cu 37% mai putin decat aceeasi perioada din 2008. Compania a incercat sa reziste timpurilor dificile din ziua de azi adoptand strategii de cost-cutting: reducerea fondurilor de salarii cu 45% si a numarului de angajati cu 40%.

Planul Diverta pentru urmatoarea perioada este sa faca o analiza la sange a magazinelor neprofitabile, sa le inchida, astefel incat sa acumuleze un excedent de resurse prin care sa poata sa restituie datoriile acumulate.

Top cele mai bune credite si depozite

In suplimentul de saptamana aceasta a revistei financiar-economice Capital, jurnalistii revistei au analizat oferta actuala a depozitelor si creditelor acordate populatiei si au facut un top al acestora in functie de mai multe criterii si conditii, printre care amintim: dobanzile, comisioanele, avansul, etc.

Pentru produsele de economisire oferite de banci, jurnalistii au analizat ofertele la depozitele pe termen de 3 luni, atat in euro, cat si in lei.

Interesant este faptul ca din top 5 cele mai bune oferte, 4 sunt ocupate de banci grecesti, locul intai revenindu-i lui ATE Bank. Locul 2 este ocupat de BRD, in timp ce celelalte 3 locuri sunt ocupate de (in ordine): Emporiki Bank, Garanti Bank, Piraeus Bank.

Mai multe detalii in revista capital

Thursday, May 20, 2010

50 Euro gratis de la Deltastock

Customer Service-ul de la Deltastock a hotarat sa dea 50 Euro gratis la oricine isi deschide un cont de tranzactionare real cu Deltastock. Asa ca daca aveti de cand sa profitati de aceasta ocazie, deschideti-va un cont la Deltastock.

Dear Traders,

From 20 May until 11 July 2010 all new clients who open a live trading account will receive 50 EUR by Deltastock. With this promotion you have the chance to start trading live on the global financial markets without any initial investments required from your side.

The 50 EUR can be used for trading Forex and CFDs on margin in the platform Delta Trading. This amount and any profit earned can be withdrawn after a required turnover is traded (20 000 EUR per 1 EUR). If you decide to fund your account with any amounts additional to the 50 EUR bonus given by Deltastock you can also take part in another current promotion by the company.

This promotion is applicable only to new clients, who open an account with Deltastock for the first time.

For more information, please read the terms and conditions at:http://www.deltastock.com/english/promotions/50EUR-free-live-account_cond.asp

We wish you successful trading!

Deltastock Team



Deltastock Romania si-a facut profil pe Facebook

Deltastock Romania, filiala din Romania a brokerului bulgar, si-a facut cont pe Facebook.
Citat de la ei din mesaj:
Aici veti avea ocazia de a-i cunoaste pe cei care, prin munca lor, vin in intampinarea nevoilor dumneavoastra. Totodata, veti avea posibilitatea de a afla cele mai recente stiri legate de serviciile pe care vi le punem la dispozitie.
Prin acest profil intentionam sa fim mai aproape de dumneavoastra si sa comunicam mai mult, pentru a cladi o relatie durabila, pe termen lung.
Va asteptam!

Wednesday, May 19, 2010

Piata inerbancara nu este eficienta

Adâncimea pieţei secundare a titlurilor de stat şi nivelul de tranzacţionare pe piata interbancara arată că piaţa este departe de eficienţa pe care trebuie să o aibă în timp, a declarat, marţi, viceguvernatorul BNR Cristian Popa. Aparut in Capital

Internet de mare viteza pentru traderii mobili

Pentru cei care sunt mereu pe drumuri, si care in mod evident au nevoie de o conexiune foarte buna la internet pentru a putea tranzactiona, viteza mica de internet mobil este acum istorie, afirma cei de la Vodafone, care au lansat azi la Timisoara o optiune de internet mobil de mare viteza prin noua retea 3G UMTS 900.

Principul este acelasi ca pana acum: primesti un modem care il conectezi prin USB la laptop, si care iti furnizeaza o anumita viteza de internet. Viteza se vehicula a atinge pragul de 21.6 Mbps. Ramane de vazut cat de rapid va merge, in urma testelor.

Dolarul atinge cotatii maxime impotriva leului


Dolarul american a ajuns la cea mai ridicata cotatie din ultimii 6 ani jumate impotriva leului. BNR a anuntat un curs de referinta de 3.4451 pentru 1 dolar, in timp ce 1 euro ramane intre pragul de 4.1-4.2 ron, situandu-se la 4.1997.

Ultima oara cand dolarul a fost asa de scump a fost in noiembrie 2003, cand a fost cotat la 3.4756 ron.

La deschiderea sedintei de tranzactionare interbancare, mentinandu-se in linie cu valutele tarilor vecine, leul s-a depreciat usor, chiar atingand un nivel mai mare de 4.2 ron pentru 1 euro, insa pe parcurs cotatia a ajuns sub pragul de 4.2.

Dupa cum vedem si din grafic, de la inceputul anului, cursul dolarului a avut un trend ascendent fata de leu, crescand cu mii de pip-uri. Intrebarea care se pune acuma este daca va continua acest trend ascendent sau va urma un reversal ?

Sunday, May 16, 2010

Lectia 0: O scurta istorie a pietei valutare


Pentru a intelege pe deplin mecanismul pietei valutare, ar fi indicat sa stii si cate ceva despre istoria acestei pieti. De la ce este un sistem monetar pana la dieritele sisteme monetare care au fost create si abolite de-a lungul timpului.

Prin sistem monetar intelegem ansamblul normelor legale si institutiilor ce reglementeaza, organizeaza si supravegheaza relatiile banesti dintr-un stat. Relatiile banesti dintr-un stat se exercita printr-un instrument, moneda, care are 3 functii
- mijloc de masura a valorii
- mijloc de schimb si de plata
- mijloc de rezerva

De-a lungul timpului au existat mai multe sisteme monetare care au incercat sa reglementeze si sa organizeze cat mai bine relatiile banesti, acestea fiind:
1. sistemul comercial(cu etaloane paralele)
2. sistemul bimetalist(aur-argint)
3. sistemul monometalist aur-monede(Gold Standard)
4. sistemul etalon aur-devize(Gold Exchange Standard)
5. sistemul monetar international de la Bretton Woods(1944)
6. sistemul monetar international de la Kingston(Jamaica)

1. Sistemul comercial(cu etaloane paralele)
Perioada: din antichitate-> inceputul sec. XIX
Trasaturi:
- pluralitatea autoritatilor care bateau moneda
- existenta unor monede de calcul distincte de moneda de plata
- absenta unei definitii stabile a monedei de calcul
- variabilitatea raporturilor de schimb intre diversele monede

2. Sistemul bimetalist aur-argint
Perioada: 1803 - 1876
Trasaturi:
- circulatia legala paralela a pieselor din aur si argint
- stabilirea unui raport legal de valoare intre piesele monetare din aur si cele din argint
- transformarea monedei de calcul in moneda efectiva

3. Sistemul monometalist aur-monede
Perioada: 1876 - 1914
Trasaturi:
- baterea libera a monezilor din aur si circulatia lor efectiva in interiorul tarii
- circulatia paralele cu monezile din aur a monezilor divizionare, confectionate din alte metale, precum si a bancnotelor convertibile nelimitat in aur
- circulatia libera a aurului dintr-o tara in alta

4. Sistemul etalon aur-devize(Gold Exchange Standard)
Perioada: 1925 - 1944
Trasaturi:
- definirea monedei nationala prin raportarea la o cantitate conventionala de aur sau la o alta moneda mai puternica, convertibila ea insasi in aur
- retragerea aurului din circulatia monetara interna
- convertibilitatea bancnotelor - in aur sau valute-aur, respectiv devize-aur
- constituirea rezervei de mijloace de plata internationale in aur, valute-aur si devize-aur
- transferabilitatea libersa sau cu anumite restrictii a capitalurilor banesti dintr-o tara in alta

5. Sistemul monetar international de la Bretton Woods(1944)
Perioada: 1944 - 1976
Trasaturi:
- definirea monedelor nationale prin raportarea la aur sau la dolarul america, definit si el in aur
- fixitatea, dar ajustabilitatea cursurilor de schimb, ceea ce presupune
- calcularea cursurilor de schimb oficiale pe baza paritatilor metalice si mentinerea acestor paritati si cursuri nemodificate o perioada de timp indelungata
- mentinerea cursurilor de schimb formate pe piata in limite de variatie stranse in
jurul cursurilor oficiale +/- 1%
- revizuirea cursurilor oficiale(paritatilor metalice) prin devalorizari sau revalorizari efectuate prin proceduri prestabilite
- libera convertibilitate a monedelor

6. Sistemul monetar de la Kingston(Jamaica)
Perioada: 1976 - prezent

59% din nemti vor Marca Germana inapoi


Conform unui sondaj facut in Germania, 59% din germani, vor marca germana inapoi, iar 1 din 3 cred ca euro nu va mai exista in Germania in 10 ani

Saturday, May 15, 2010

Secretele Mintii de Milionar - T. Harv Eker


Desi nu are prea multe de-a face cu subiectul trading-ului, sunt si un impatimit al dezvoltarii personale, asa ca veti vedea pe aici si recenzii la carti ce au de-a face cu dezvoltarea personala.

Un subiect care este foarte cautat in librarii de obicei este cum sa devii bogat, cum sa faci bani, cum sa devii milionar, etc. Toata lumea vrea sa devina bogata, si astfel cauta informatii despre cum poti sa devii bogat. Probabil ca multi ati zice acuma: pai ca sa devii bogat trebuie sa muncesti foarte mult, zi si noapte, sau sa furi, sau ambele. Desi este destul de adevarat faptul ca pentru a deveni bogat, trebuie sa muncesti, sa stiti ca acest lucru nu este suficient. Poti sa ai un salar de mii de euro pe luna si sa nu fii bogat, pentru ca ai datorii, sau cheltuieli prea mari, sau nu stii sa iti gestionezi banii nici cum. Acu 10 zile a intrat salariul, acum nu mai am aproape nimic. Suna cunoscut ? Daca da, atunci cartea lui T. Harv Eker este pentru tine.

T. Harv Eker este un speaker motivational care a devenit cunoscut pentru cartea sa "Secretele Mintii de Milionar " ( eng: Secrets of the Millionaire Mind), cat si pentru seminariile pe care le ofera pe aceeasi tema ( Millionaire Mind Intensive). A reusit sa devina bogat schimbandu-si gandirea si felul in care gestioneaza banii.

In aceasta carte, Eker relateaza inceputurile sale, despre cum a ajuns de la a fi falit, la a avea milioane de dolari in doar cativa ani.

Cartea incepe prin a explica ce este un tipar financiar, si cum te-a influentat acest lucru de cand erai mic. Ideea este ca in mintea noastra subconstienta, avem o anumita preconceptie legata de bani si de avere. Cine nu a auzit in copilarie: Bogatii sunt rai, fura, nu sunt oameni cinstiti etc ? Ei bine, desi poate nu credeti, sau nu ii dati prea multa importanta, dar acest lucru are o influenta mare asupra felului cum gestionati banii astazi, cand nu mai sunteti copii. Eker explica ca primul pas in a ajunge bogat e sa-ti schimbi tiparul financiar. Te ajuta sa-l identifici si apoi sa-ti schimbi ideile preconcepute legate de bani si de avere.

Dupa ce ai facut acest lucru, Eker iti da 17 dosare ale prosperitatii in care face o analogie intre oamenii bogati si cum fac ei anumite lucruri, si oamenii saraci si cum fac ei aceleasi lucruri. Vei vedea ca intodeauna sunt opuse. Daca bogatii fac un lucru intr-un anumit fel, saracii fac acelasi lucru total opus. Aceste 17 dosare ale prosperitatii sunt exemplificate, iar la finalul fiecarui dosar ai o sectiune numita "Actiuni" in care ti se dau pasi concreti in a incepe sa faci lucrurile ca oamenii bogati sau sa gandesti ca ei. Un exemplu mai jos:

Al 13-lea dosar al prosperitatii:
- Bogatii se concentreaza asupra valorii nete. Saracii se concentreaza asupra venitului salarial.
- Adevarata masura a bogatiei este valoarea neta, nu venitul salarial.
- Acolo unde se indreapta atentia si se canalizeaza si energiile, apar si rezultatele.
Actiuni:
- Concentrati-va asupra tuturor celor patru factori ai valorii nete: cresterea venitului, cresterea economiilor, cresterea valorii investitiilor si scaderea costului vietii dvs prin simplificarea stilului de viata.
- Faceti o declaratie a valorii nete. Pentru a o realiza insumati valoarea actual a fiecarui obiect pe care il detineti si scadeti valoarea totala a ceea ce datorati. Angajati-va sa urmariti sis a reevaluati aceasta declarative trimestrial. Repet, datorita legii concentrarii, lucrul asupra caruia va concentrate se va realize

Cartea se poate gasi la editura Curtea Veche, face parte din colectia : Carti Cheie, numarul 103, si va sfatuiesc sa o cititi deoarece contine foarte multe informatii si actiuni pe care puteti sa le intreprindeti pentru a incepe calatoria dumneavoastra spre bogatie.




ODL este cumparat de FXCM


ODL a fost cumparat de FXCM, in ceea ce ar putea fi una dintre cele mai importante achizitii ale brokerilor forex din ultimii ani. FXCM detine o cota de piata importanta in SUA si in Asia, in schimb, ODL are o prezenta foarte accentuata in Europa. Cumpararea de catre FXCM a ODL ii asigura companiei prezenta de care are nevoie si in Europa.

Tuesday, May 11, 2010

Curs USDRON 11 Mai 2010


In momentul in care scriu aceste randuri ne aflam la doar 60 de pips distanta de nivelul de 3.3 USDRON. Cursul valutar publicat de Banca Nationala a Romaniei se situeaza astazi la 3.2894.

Daca ne uitam putin la grafic, vedem ca pe la sfarsitul lui Aprilie, cursul nu s-a schimbat drastic, aflandu-se intre pragul de 3.1358/3.0900. Dar odata ce a fost atins pragul de 3.0900 au inceput ordine de cumparari pe USDRON care au facut ca cotatia USDRON sa creasca de la 3.0900 la 3.3939, adica 3039 de pip-uri, o crestere foarte frumoasa, si daca ai cumparat USDRON saptamana trecuta, foarte profitabila

Monday, May 10, 2010

Manual de tranzactionare pe forex

Acest blog a fost inceput si creat cu scopul de a fi o sursa de informatii educative in domeniul tranzactiilor pe piata forex. Deoarece nu am gasit o resursa educativa romaneasca care sa ma multumeasca indeajuns, si in care totul e pus in ordine, asa cum ar trebui sa fie, m-am gandit eu sa fac un site pe aceasta tema.

Cum m-am gandit sa structurez acest blog/site ?
Ca sa faci bani din forex, trebuie sa investesti timp ca sa studiezi piata, cursurile valutare, miscarile cursurilor, cum functioneaza indicatorii ... si lista poate continua. De aceea ca sa te scutesc sa cauti toate informatiile de care ai avea nevoie ca sa fii un trader de success, m-am gandit sa pun toate informatiile si cunostintele dobandite de mine in 3 ani de studiu al pietei, in acest loc, intr-un mod organizat.

Pentru inceput, blogul va fi structurat astfel:
- pe lectii: de exemplu Lectia 1: Ce este piata forex si cati bani pot face pe forex - in care voi scrie notiuni introductive legate de piata forex, cum sa iti setezi obiective realiste in forex, etc.
Lectia 2: Money Managementul in forex: de ce money managementul este una dintre cele mai importante elemente in forex(daca nu cea mai importanta)
Lectia 3
....
Lectia z
Ai prins ideea. Fiecare lectie va contine mai multe posturi relevante legate de acel subiect

Indicatori
- va contine indicatori folositi de patimitii analizei tehnice in analiza lor de zi cu zi. Nu este suficient sa vezi la un trader ca: ah, vad ca a bagat un PSAR pe grafic, deci functioneaza, trebuie sa intelegi ce face acel indicator, cum se calculeaza, la ce foloseste, pe scurt, trebuie sa-l intelegi.
Stiri forex
- aceasta sectiune va contine cele mai importante stiri relevante din lumea forex.

Curs valutar EURO RON si USD RON
- consider ca este important si uneori foarte profitabil sa stii sa tranzactionezi EURO RON si USD RON. Ce face cursul sa creasca sau sa scada ? Cum arata analiza tehnica pentru EURO RON in urmatoarea perioada ? Cum influenteaza decizia Bancii Nationale a Romaniei de crestere sau scadere a dobanzii de referinta cursurile valutare ? Etc.

Jurnal de tranzactionare
- acesta categorie va contine tranzactiile efectuate de mine cu explicatii. De ce am am mers long pe EUR/USD ? De ce am marcat profitul la nivelul acela ? Ce am gresit la aceasta tranzactie care a iesit pe minus ? Etc

Carti
- deoarece sunt un cititor infocat al cartilor ce apartin de domeniul trading-ului si al finantelor in general, aceasta rubrica va contine recenzii, idei principale, subiecte de discutie legate de cartile care apartin universului forex, actiuni, obligatiuni, etc. De asemenea voi mai posta si recenzii, idei, pareri legat de carti care nu apartin de domeniul finantelor ci de domeniul dezvoltarii personale



Wednesday, May 5, 2010

NZDUSD

Am inchis tranzactia de vanzare pe NZDUSD la 0.7176, marcand astefel 119 pips.

Tuesday, May 4, 2010

Curs de referinta EURO RON la 4,1352 si EURO USD la 3,1491


Cursul de referinta pentru EURO/RON afisat de catre Banca Centrala este de 4.1352 in crestere cu aproape un ban fata de cel din sedinta anterioara.
In ceea ce priveste dolarul american, acesta a avut un curs de referinta de de 3.1491, in crestere cu 3 bani fata de nivelul de luni.
Dupa cum vedem si din grafic, USD va creste maine, pe fondul unei lichiditati si activitati crescute in tranzactionarea lui

BNR: dobanda cheie la un nivel minim record

Scriam ieri date legate de dobanzile practicate de bancile centrale. Ei bine, BNR a hotarat in a patra sedinta monetara din acest an sa coboare dobanda cheie la 6.25%, aceasta reprezantand cel mai mic nivel inregistrat vreodata de dobanda cheie.

Ca efect al acestei decizii, va urma automat si scaderea dobanzii la facilitarea de credit(credit lombard) de la 10.50% pe an la 10.25%, si facilitatea de depozit, de la 2.50% la 2.25%.

In ceea ce priveste rata rezervelor minim obligatorii, acestea au fost mentinute la nivelurile actuale de 15% pentru pasivele in lei, si 25% pentru cele in valuta.

De asemenea a fost parobat si raportul asupra infaltiei despre care vom auzi maine mai multe intr-o conferinta de presa

Vanzarea NZDUSD merge bine


Dupa cum se poate vedea si din imagine, vanzarea merge bine, momentan aflandu-ma la un profit de 63 pips nemarcati

Romanian Android Challenge

HTC lanseaza in Romania, un concurs in care dezvoltatorii de aplicatii pentru sistemul de operare mobil Android, pot sa castige premii in valoare de 6000 euro.
Exista 5 categorii pentru aplicatiile Android: Lifestyle, Tools, Media, Retele Sociale sau Jocuri. Juriul va fi compus din specialisti in telecomunicatii dar si din membrii comunitatii si antreprenori.
Criteriile pe baza carora se va face selectia sunt:
- originalitatea
- utilizarea tehnologiilor oferite de Android
- design accesibil si usor de folosit
- aplicabilitate pe piata romaneasca.

Termenul limita pentru inregistrarea aplicatiei/apliactiilor este 31 Mai 2010

Laureat al premiului Nobel, Stiglitz: Viitorul euro poate fi foarte scurt !

Laureatul premiului Nobel in economie in 2001, Joseph Stiglitz, actualmente profesor de economie la Universitatea Columbia din New York declara ca moneda unica europeana ar putea fi desfiintata daca Europa nu-si rezolva problemele.

Din cauza situatiei Greciei din ultimul timp, foarte multi speculatori au luat pozitii impotriva euro. Desi Uniunea Europeana si Fondul Monetar International a pregatit un pachet de finantare, acest lucru nu a impiedicat marii speculatori sa ia pozitii short pe euro in conditiile in care si Spania se poate confrunta cu o astfel de problema, ea putand fi urmatoarea pe lista pentru ajutorul UE si a FMI.

Stiglitz afirma ca daca pentru o tara mai mica(Grecia) a fost foarte greu sa se ajunga la un acord comun din partea UE, pentru o tara mai mare problemele vor fi mult mai mari.

Pachetul de imprumuturi pentru Grecia se ridica la 110 miliarde de euro.

Monday, May 3, 2010

Dobanzile bancilor centrale

Dobanzile bancilor centrale se afla la ora actuala la urmatorul nivel:

Romania

7%

USA

0.25%

Zona Euro

1%

Elvetia

0.25%

Japonia

0.10%

Rezerva valutara a BNR a crescut din nou

Rezerva valutara a Bancii Nationale a Romaniei a crescut si in luna Aprilie, pentru a treia luna consecutiv, cu 350 milioane de euro, insumand 32.93 miliarde euro, si atingand astfel un nou maxim

Sursa: Capital

Vanzare NZDUSD


M-am trezit acuma dimineata si in timp ce sorbeam prima gura de cafea am deschis programul de tranzactionare sa vad ce mai fac valutele.

EURUSD nu este cam sigur ce vrea, se afla intr-un mini-trend lateral, in care piata nu este hotarata de directia valutei.
USDJPY pare sa se mentina in uptrend-ul care a inceput in 28 Aprilie
GBPUSD da semne de un reveral pe graficul de 4 ore

NZDUSD. Dupa cum vedem si in graficul de mai sus, NZDUSD a fost intr-o continua crestere din 28 Aprilie, si a avut o crestere sanatoasa de atunci, de vreo 140 pip-uri.
PSAR-ul s-a inversat, Heiken Ahsi-ul a devenit rosu, iar pe timeframe-ul de 1 zi se poate observa o incetinire considerabila a trend-ului ascendent, deci un reversal este de asteptat.
Am vandut acum dimineata NZDUSD la 0.7295

In cazul in care nu stiti inca ce este Heiken Ashi si PSAR, vor urma posturi in care voi explica detailat acesti 2 indicatori pe care ii folosesc

Saturday, May 1, 2010

Impozitarea tranzactiilor pe forex

Daca tranzactionezi pe forex si ai un cont destul de mare(de ordinul miilor de euro sau dolari) ar fi intelept sa-ti platesti impozitul la stat, ca sa nu ai cumva probleme cu FISCul. Si daca nu scoti prea multi bani inca din forex, declararea veniturilor este un lucru care ar trebui sa-l faci, deoarece daca planuesti sa tranzactionezi pentru suplimentarea venitului, odata si odata tot va trebui sa faci acest lucru.

Consultand Codul Fiscal vedem ca veniturile din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta precum si alte operatiuni similare sunt tratate ca venituri din investitii.

Cum se calculeaza castigul net anual ?
Castigul net anual se calculeaza ca diferenta intre castigurile si pierderile inregistrate in cursul anului respectiv. De ex. daca ai avut castiguri de 10000$ dar ai inregistrat si pierderi de 3000$, ai un castig net anual de 10000-3000=7000$, care sunt impozabili si pe care trebuie sa-i declari.

Obligatii:
Fiecare intermediar sau platitor de venit are urmatoarele obligatii(care daca nu sunt respectate pot fi trasi la raspundere):
- calcularea castigului anual/pierderii anuale pentru tranzactiile efectuate in acel an
- declararea informatiilor privind castigul anual/pierderea anuala, precum si impozitul calculat si retinut ca plata anticipata, in forma scrisa catre acesta, pana la data de 28 februarie a anului urmator celui pentru care se face calculul.

Pentru calcularea impozitului anual datorat se stabileste cota de 16% asupra castigului net actual.
In exemplul nostru in care am facut 7000$ castig net actual, aplicam cota de 16% = 1120$, deci datoram 1120$ la stat.

Ce trebuie sa faci:
- sa completezi Formularul 200 - Declaratie privind veniturile realizate ( documente care ar fi ok sa le primesti de la broker)
- depunerea formularului si a documentelor la institutia fiscala. Termen: 15 mai a anului urmator
- plata impozitului

Desi poate ca multi va ganditi sa nu platiti impozit, sau sa nu declarati venitul, mai devreme sau mai tarziu tot se va afla, si e mai bine sa fii precaut decat sa te trezesti dupa aia cu dosar penal. Nu se merita riscul. Da, de acord 16% pare o suma mare, dar o platesti o data pe an, in schimb dosarul penal te urmareste toata viata.

Better safe than sorry !

Cele mai mari 4 greseli in tranzactionarea contractelor futures*


* titlu original: The Four Biggest Mistakes in Futures Trading este o carte scrisa de Jay Kaeppel in care el ne explica cele mai mari greseli in tranzactionarea contractelor futures, si cum poti sa nu cazi in aceasi capcana in care cad mii de traderi.

Jay Kaeppel este directorul diviziei de cercetare a companiei Essex Trading, LTD. A mai scris cateva carti de trading, printre care amintim:
- The Four Biggest Mistakes in Options Trading
- Seasonal Stock Market Trends: The Definite Guide to Calendar-based Stock Market Trading
- The Options Trader's Guide to Probability, Volatility and Timing

Cartea nu este prea lunga, avand doar 115 pagini, care poate fi citita in 2-3 ore. Cartea nu este umpluta de continut irelevant scris doar ca sa aiba mai multe pagini, ci este clara si la obiect. El vorbeste despre cele mai mari 4 greseli in tranzactionarea contractelor futures, care daca e pana acolo, putem sa le aplicam si in tranzactionarea pe piata forex cat si pe bursa de valori. Acestea sunt:
- lipsa unui plan de tranzactionare
- prea multa marja
- tranzactionarea fara a lua in calcul riscul
- lipsa disciplinei

Cartea este recomandata incepatorilor, cat si persoanelor care recunosc ca fac una din cele 4 greseli. Desi s-ar putea scrie cate o carte pentru fiecare din cele 4 greseli, Jay Kaeppel explica clar si la obiect de ce se fac acele greseli si da solutii pentru a nu mai face acele greseli.

Cartea poate fi achizitionata de pe Amazon.com


Economia SUA: in crestere cu 3.2% in T1

La finele trimestrului I 2010, analistii americani previzionau o crestere a economiei mai mare de 3.2%, pe fondul revenirii consumului. Piata nu a fost insa la fel de optimista ca analistii, care se asteptau la o crestere de 3.4%, insa se poate observa ca, cresterea consumului si sporirea productiei incepe sa se redreseze iar analistii se asteapta la rezultate mai bune pentru urmatoarele trimestre ale anului.