Saturday, May 15, 2010

Secretele Mintii de Milionar - T. Harv Eker


Desi nu are prea multe de-a face cu subiectul trading-ului, sunt si un impatimit al dezvoltarii personale, asa ca veti vedea pe aici si recenzii la carti ce au de-a face cu dezvoltarea personala.

Un subiect care este foarte cautat in librarii de obicei este cum sa devii bogat, cum sa faci bani, cum sa devii milionar, etc. Toata lumea vrea sa devina bogata, si astfel cauta informatii despre cum poti sa devii bogat. Probabil ca multi ati zice acuma: pai ca sa devii bogat trebuie sa muncesti foarte mult, zi si noapte, sau sa furi, sau ambele. Desi este destul de adevarat faptul ca pentru a deveni bogat, trebuie sa muncesti, sa stiti ca acest lucru nu este suficient. Poti sa ai un salar de mii de euro pe luna si sa nu fii bogat, pentru ca ai datorii, sau cheltuieli prea mari, sau nu stii sa iti gestionezi banii nici cum. Acu 10 zile a intrat salariul, acum nu mai am aproape nimic. Suna cunoscut ? Daca da, atunci cartea lui T. Harv Eker este pentru tine.

T. Harv Eker este un speaker motivational care a devenit cunoscut pentru cartea sa "Secretele Mintii de Milionar " ( eng: Secrets of the Millionaire Mind), cat si pentru seminariile pe care le ofera pe aceeasi tema ( Millionaire Mind Intensive). A reusit sa devina bogat schimbandu-si gandirea si felul in care gestioneaza banii.

In aceasta carte, Eker relateaza inceputurile sale, despre cum a ajuns de la a fi falit, la a avea milioane de dolari in doar cativa ani.

Cartea incepe prin a explica ce este un tipar financiar, si cum te-a influentat acest lucru de cand erai mic. Ideea este ca in mintea noastra subconstienta, avem o anumita preconceptie legata de bani si de avere. Cine nu a auzit in copilarie: Bogatii sunt rai, fura, nu sunt oameni cinstiti etc ? Ei bine, desi poate nu credeti, sau nu ii dati prea multa importanta, dar acest lucru are o influenta mare asupra felului cum gestionati banii astazi, cand nu mai sunteti copii. Eker explica ca primul pas in a ajunge bogat e sa-ti schimbi tiparul financiar. Te ajuta sa-l identifici si apoi sa-ti schimbi ideile preconcepute legate de bani si de avere.

Dupa ce ai facut acest lucru, Eker iti da 17 dosare ale prosperitatii in care face o analogie intre oamenii bogati si cum fac ei anumite lucruri, si oamenii saraci si cum fac ei aceleasi lucruri. Vei vedea ca intodeauna sunt opuse. Daca bogatii fac un lucru intr-un anumit fel, saracii fac acelasi lucru total opus. Aceste 17 dosare ale prosperitatii sunt exemplificate, iar la finalul fiecarui dosar ai o sectiune numita "Actiuni" in care ti se dau pasi concreti in a incepe sa faci lucrurile ca oamenii bogati sau sa gandesti ca ei. Un exemplu mai jos:

Al 13-lea dosar al prosperitatii:
- Bogatii se concentreaza asupra valorii nete. Saracii se concentreaza asupra venitului salarial.
- Adevarata masura a bogatiei este valoarea neta, nu venitul salarial.
- Acolo unde se indreapta atentia si se canalizeaza si energiile, apar si rezultatele.
Actiuni:
- Concentrati-va asupra tuturor celor patru factori ai valorii nete: cresterea venitului, cresterea economiilor, cresterea valorii investitiilor si scaderea costului vietii dvs prin simplificarea stilului de viata.
- Faceti o declaratie a valorii nete. Pentru a o realiza insumati valoarea actual a fiecarui obiect pe care il detineti si scadeti valoarea totala a ceea ce datorati. Angajati-va sa urmariti sis a reevaluati aceasta declarative trimestrial. Repet, datorita legii concentrarii, lucrul asupra caruia va concentrate se va realize

Cartea se poate gasi la editura Curtea Veche, face parte din colectia : Carti Cheie, numarul 103, si va sfatuiesc sa o cititi deoarece contine foarte multe informatii si actiuni pe care puteti sa le intreprindeti pentru a incepe calatoria dumneavoastra spre bogatie.




1 comment:

  1. Am inteles ca e foarte buna cartea, adica chiar face diferenta. Acu vreau sa o cumpar. De la un om cu o foarte mare experienta in domeniul banilor stiu toate astea. Adi

    ReplyDelete